Przygotowanie takich zajączkowych postaci jest bardzo proste.
Składniki :
- jajka na twardo
- majonez
- oliwa z oliwek
- pieprz cały
- gotowana marchewka
- szczypiorek świeży
- sól i pieprz mielony
- koperek świeży
1. Jajka na ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół w poprzek i ostrożnie wyjmij żółtka.
2. Żółtka rozetrzyj na jednolitą masę, dodaj łyżkę majonezu, pieprz, sól, kilka kropli oliwy z oliwek oraz pokrojony na drobno szczypiorek. Wszystko wymieszaj.
3. Z połówek białek wyczaruj wielkanocne zwierzątka.
4. Każdą połówke białka wypełnij masą tworząc przykładowo łebek zajączkowi czy kurczaczkowi.
- Zajączek : nosek, uszka i łapki możesz zrobić z marchewki, wąsiki ze szczypiorku lub koperku, oczka z pieprzu całego.
- Kurczaczek : nosek i łapki zrób z marchewki, oczka z pieprzu całego.
- Koszyczek wielkanocny : tu może zadziałać twoja fantazja... Ja środek ozdobiłam pieprzem całym a rączkę od koszyczka zrobiłam ze szczypiorku.
Jestem antytalenciem w kuchni. Potrafię przypalić wodę w czajniku elektrycznym a popatrzcie tylko .... figurki na wielkanoc wyszły mi chyba całkiem, całkiem...
SMACZNEGO JAJKA !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz